Sunt un fan pizza. Dar dupa ce am mancat o pizza de la mama ei, in Napoli, ma cam plictisesc in Cluj din punctu asta de vedere. Singura pizza care face fata standardelor e la o ghereta din manastur,vis-a-vis de big, cred ca Mezzo Luna se cheama. Fiind destul de underground n-am gasit-o pe net sa dau un link.
La fel cum n-am gasit pe site-urile romanesti o pizza care sa arate bine. Asa ca am apelat la cine se pricepe.
Fiind prima pizza pe care am facut-o am avut ceva emotii, mai ales ca nu am o tava speciala pentru pizza, cuptorul meu nu e cu lemne si nu duce decat 250grC si nu stiam daca voi gasi faina de pizza.
Dar m-am incumetat sa fac o pizza cu blat subtire, Napoli style:
Ingrediente (2 pizza , Ø30cm):
pt. topping:
1. 400g mozzarella
2. 150g sunca de praga
3. 6-7 ciuperci
4. masline (negre, verzi, rosii – de care preferati)
pt. sos:
1. 4 rosii
2. 75ml suc de rosii
3. busuioc (10 frunzulite)
4. 3 linguri ulei de masline
5. (optional) un catel de usturoi ras
pt. aluat:
1.250g faina alba pentru pizza + inca o lingura
2. 160ml apa
3. 15g drojdie uscata (am gasit la plic de 32g)
Am amestecat cele 250g de faina cu dojdia si am adaugat apa putin cate putin. Am framantat aluatul inca 15 minute dupa ce nu s-a mai lipit de maini,
l-am pus pentru o ora si jumate la dospit si m-am apucat sa fac sosul de rosii. Am curatat rosiile de pielita (trecand intai peste ele, si apasand, cu partea netaioasa a unui cutit)
Am tocat busuiocul, l-am amestecat bine cu 3 linguri de ulei de masline si usturoiul ras, am adaugat rosiile taiate cubulete si bulionul, sare, piper si am inceput sa pasez rosiile cat de bine am putut, cu o furculita
Dupa ce s-a dospit aluatul de pizza l-am mai framantat un pic pana au disparut bulele de aer apoi l-am impartit in doua
Faza cu invartitul in aer nu prea mi-a iesit asa ca l-am intins cu mainile atat cat am putut apoi am folosit un sucitor pana cand aluatul de pizza a ajuns de grosimea unui CD.
Am presarat putina faina pe ambele parti si am mutat aluatul in tava unsa cu putin ulei de masline. Am adaugat sosul de rosii, pe urma mozzarela, sunca si ciupercile, un pic de sare
Cum mai ramasese un pic de mozzarele am pus-o peste ciuperci si am bagat pizza la cuptorul incins la 250gC (ideal ar fi fost 280)
Cu 5 minute inainte sa scot pizza din cupor am adaugat maslinele. In 25 de minute pizza a fost gata
Am asezat-o pe un blat de lemn si am taiat feliile
Mi-a iesit peste asteptari de buna. Cat sa devin dependent.
Spor la gatit!
timp de preparare: 2h30min
uuuuu, arata foarte bine!!! Am crezut ca e imposibil de facut pizza in cuptor normal =oP Sper ca a iesit la fel de gustoasa precum arata!
nu trebuia sa pui si poze..si asa imi era foame,acum numai pot!!!:))
Prima oara pe blog 😀
ce sa mai .. arata ATAT de bine pizza asta.. pffff 😀
Am facut si eu 😀
A iesit super ❤
Ma bucur sa aud asta!
Te mai astept!
Moaaaaa, acasa nu am incercat sa fac pizza, ca mereu o comandam gata facuta de la happy time: http://www.comenzipizzabucuresti.ro
Au o pizza delicioasa, cu blatul acela subtire facut la cuptorul de lemne si comanda ajunge mereu la timp.
Da cu prezentarea de mai sus, cu siguranta o sa incerc 😀
Incerca si spune-mi daca mai ai nevoie de happy time. In orice caz, daca ii mai suni spune-le sa-ti trimita banii pe reclama 🙂
am gasit si eu bodega din manastur cu pizza, treceam zilnic pe langa ea si habar nu aveam ce e, din afara parea ca e un fast-food de doi lei… dar am mers pe mana ta si am fost suprinsa, ai avut dreptate, fac o pizza foarte buna. mi-am luat o margherita 🙂 merci de pont
Cu placere!
Pe langa pizza mai au si niste panini gozave (grozavi?). Ma luam cu mainile de cap cand vedeam coada la fast-food-ul de vis-a-vis.
Arata super, cred ca e la fel de buna precum arata
Din cate stiu eu la bodega respectiva s-a cam”stricat ” treaba … cat depre reteta am vazut o emisiune cu Jamie in care spunea sa punem putin gris in aluat, eu am incercat si a iesit super , eu am o alta varianta de reteta poate ai timp sa o citesti si sa o incerci 🙂 .
Jamie si mai cum?
Am glumit.
Sigur exista cel putin 100 de retete de blat de pizza. Mie mi-a iesit atat de ‘pe gustul meu’ incat deocamdata nu as modifica nimic.
Cat despre bodega, ma-ndoiesc. Uite, mai sus, ce zicea Ioana acum o saptamana.
arata minunat! merge pus si oregano pe langa busuioc. ii da aroma de italia…
Arata bine, felicitari pentru aparat 🙂 si pentru sait!
Ar fi vreo doua observatii de facut:
1) Aia nu e mozzarella, mozzarella adevarata se vinde in zer ca sa nu devina cascaval. De fapt astia de la Napolact vand un fel de cascaval si scriu pe eticheta mozzarella…
2) Sunca de Praga e buna, dar nu se prea foloseste la pizza aia originala, italienii folosesc prosciutto (jambon copt la cuptor sau numai sarat si lasat sa se usuce).
Mersi mult pentru felicitari.
Cat despre observatii:
1. Ai dreptate. Ce pot sa zic, am cautat din lapte de bivolita si n-am gasit nici in zer, nici in vid, nici in nimic.
2. Ai dreptate.
3. nici ciupercile astea zise champinion nu mi se par cele mai decente
Esential am considerat insa blatul. La topping te poti juca la nesfarsit.
De curand, am vazut si eu faina speciala pt pizza si chiar ma intrebam ce are atat de deosebit. De ce ar fi mai buna decat faina normala?
fiind foarte fina, aluatul poate deveni foarte elastic. probabil nu e singurul avantaj dar cred ca e cel mai important.
Am facut si eu in sfarsit pizza!! A ieşit super buna. N-am găsit nici eu mozarella di buffola dar am găsit proshuto. O singura mentiune, nu am lăsat-o decât 15 minute la 280 grade in cuptor pt ca deja au început sa se innegreasca marginile. Data viitoare încerc la foc mai mic, poate e de vina cuptorul meu.
buna! azi vreau sa fac pizza. la un moment dat zici ca imparti aluatul in doua, apoi il intinzi. si ies 2 x pizza? sau unesti iarasi aluatul si apoi il intinzi?
il imaprt pentru 2 pizza. sper ca n-am raspuns prea tarziu.
Din cauza ta a comandat pizza un birou intreg.
Si urmeazasa ne schimbam garderoba daca mai vizitam blogul tau.
In aceasta ordine de idei nu putem sa iti multumim…
Salivam.
Astazi incerc si eu reteta ta,daca nu iese,vin la tine sa ma inveti:))
O sa postez poze(in cazul in care am ceva de fotografiat:))pe http://www.meme.sunphoto.ro
important e sa iasa pozele bine! daca ies inseamna ca reteta e buna 🙂
A iesit foarte buna!
Si ca aspect ,dar si gustul a fost pe masura.Multumesc pentru reteta,astazi mai fac o pizza!!!Am pus poze!!!
Ca si recomandare la formarea aluatului pune separat intr-un bol putina faina, o lingurita de zahar, drojdia, putina apa calduta, amesteca ingredientele, lasa la dospit si pe urma amesteci continutul cu restul de faina, apa calduta, uleiul de masline si putina sare. Vei vedea ca merita
Mersi, o sa incerc.
am incercat si eu sa fac. A fost foarte misto. Pacat ca nu am un aparat foto ca al tau sa fac si poze adevarate. Bate multe pizze din oras si la gust si la aspect 😀
super!! spor.
e beliciune de buna.fac si eu acum
de sf marie