Pizza

CE GATIM

pizza. real pizza

Sunt un fan pizza. Dar dupa ce am mancat o pizza de la mama ei, in Napoli, ma cam plictisesc in Cluj din punctu asta de vedere. Singura pizza care face fata standardelor e la o ghereta din manastur,vis-a-vis de big, cred ca Mezzo Luna se cheama. Fiind destul de underground n-am gasit-o pe net sa dau un link.
La fel cum n-am gasit pe site-urile romanesti o pizza care sa arate bine. Asa ca am apelat la cine se pricepe.
Fiind prima pizza pe care am facut-o am avut ceva emotii, mai ales ca nu am o tava speciala pentru pizza, cuptorul meu nu e cu lemne si nu duce decat 250grC si nu stiam daca voi gasi faina de pizza.
Dar m-am incumetat sa fac o pizza cu blat subtire, Napoli style:

Ingrediente (2 pizza ,  Ø30cm):

pt. topping:

1. 400g mozzarella

2. 150g sunca de praga

3. 6-7 ciuperci

4. masline (negre, verzi, rosii – de care preferati)

pizza ingrediente topping

pt. sos:

1. 4 rosii

2. 75ml suc de rosii

3. busuioc (10 frunzulite)

4. 3 linguri ulei de masline

ingrediente sos

5. (optional) un catel de usturoi ras

pt. aluat:

1.250g faina alba pentru pizza + inca o lingura

2. 160ml apa

3. 15g drojdie uscata (am gasit la plic de 32g)

Am amestecat cele 250g de faina cu dojdia si am adaugat apa putin cate putin. Am framantat aluatul inca 15 minute dupa ce nu s-a mai lipit de maini,

aluat

l-am pus pentru  o ora si jumate la dospit si m-am apucat sa fac sosul de rosii. Am curatat rosiile de pielita (trecand intai peste ele, si apasand, cu partea netaioasa a unui cutit)

rosii decojite

Am tocat busuiocul, l-am amestecat bine cu 3 linguri de ulei de masline si usturoiul ras, am adaugat rosiile taiate cubulete si bulionul, sare, piper si am inceput sa pasez rosiile cat de bine am putut, cu o furculita

sos de rosii

Dupa ce s-a dospit aluatul de pizza l-am mai framantat un pic pana au disparut bulele de aer apoi l-am impartit in doua

aluaturi

Faza cu invartitul in aer nu prea mi-a iesit asa ca l-am intins cu mainile atat cat am putut apoi am folosit un sucitor pana cand aluatul de pizza a ajuns de grosimea unui CD.

blat

Am presarat putina faina pe ambele parti si am mutat aluatul in tava unsa cu putin ulei de masline. Am adaugat sosul de rosii, pe urma mozzarela, sunca si ciupercile, un pic de sare

pizza ready to

Cum mai ramasese un pic de mozzarele am pus-o peste ciuperci si am bagat pizza la cuptorul incins la 250gC (ideal ar fi fost 280)

pizza in cuptor

Cu 5 minute inainte sa scot pizza din cupor am adaugat maslinele. In 25 de minute pizza a fost gata

pizza -

Am asezat-o pe un blat de lemn si am taiat feliile

pizza

Mi-a iesit peste asteptari de buna. Cat sa devin dependent.

felii de pizza

Spor la gatit!

timp de preparare: 2h30min

29 de gânduri despre &8222;Pizza&8221;

  1. uuuuu, arata foarte bine!!! Am crezut ca e imposibil de facut pizza in cuptor normal =oP Sper ca a iesit la fel de gustoasa precum arata!

  2. Moaaaaa, acasa nu am incercat sa fac pizza, ca mereu o comandam gata facuta de la happy time: http://www.comenzipizzabucuresti.ro

    Au o pizza delicioasa, cu blatul acela subtire facut la cuptorul de lemne si comanda ajunge mereu la timp.

    Da cu prezentarea de mai sus, cu siguranta o sa incerc😀

  3. am gasit si eu bodega din manastur cu pizza, treceam zilnic pe langa ea si habar nu aveam ce e, din afara parea ca e un fast-food de doi lei… dar am mers pe mana ta si am fost suprinsa, ai avut dreptate, fac o pizza foarte buna. mi-am luat o margherita🙂 merci de pont

    1. Cu placere!
      Pe langa pizza mai au si niste panini gozave (grozavi?). Ma luam cu mainile de cap cand vedeam coada la fast-food-ul de vis-a-vis.

  4. Din cate stiu eu la bodega respectiva s-a cam”stricat ” treaba … cat depre reteta am vazut o emisiune cu Jamie in care spunea sa punem putin gris in aluat, eu am incercat si a iesit super , eu am o alta varianta de reteta poate ai timp sa o citesti si sa o incerci🙂 .

  5. Jamie si mai cum?
    Am glumit.
    Sigur exista cel putin 100 de retete de blat de pizza. Mie mi-a iesit atat de ‘pe gustul meu’ incat deocamdata nu as modifica nimic.
    Cat despre bodega, ma-ndoiesc. Uite, mai sus, ce zicea Ioana acum o saptamana.

  6. Arata bine, felicitari pentru aparat🙂 si pentru sait!

    Ar fi vreo doua observatii de facut:

    1) Aia nu e mozzarella, mozzarella adevarata se vinde in zer ca sa nu devina cascaval. De fapt astia de la Napolact vand un fel de cascaval si scriu pe eticheta mozzarella…
    2) Sunca de Praga e buna, dar nu se prea foloseste la pizza aia originala, italienii folosesc prosciutto (jambon copt la cuptor sau numai sarat si lasat sa se usuce).

    1. Mersi mult pentru felicitari.

      Cat despre observatii:
      1. Ai dreptate. Ce pot sa zic, am cautat din lapte de bivolita si n-am gasit nici in zer, nici in vid, nici in nimic.
      2. Ai dreptate.
      3. nici ciupercile astea zise champinion nu mi se par cele mai decente

      Esential am considerat insa blatul. La topping te poti juca la nesfarsit.

  7. De curand, am vazut si eu faina speciala pt pizza si chiar ma intrebam ce are atat de deosebit. De ce ar fi mai buna decat faina normala?

  8. Am facut si eu in sfarsit pizza!! A ieşit super buna. N-am găsit nici eu mozarella di buffola dar am găsit proshuto. O singura mentiune, nu am lăsat-o decât 15 minute la 280 grade in cuptor pt ca deja au început sa se innegreasca marginile. Data viitoare încerc la foc mai mic, poate e de vina cuptorul meu.

  9. buna! azi vreau sa fac pizza. la un moment dat zici ca imparti aluatul in doua, apoi il intinzi. si ies 2 x pizza? sau unesti iarasi aluatul si apoi il intinzi?

  10. Din cauza ta a comandat pizza un birou intreg.
    Si urmeazasa ne schimbam garderoba daca mai vizitam blogul tau.
    In aceasta ordine de idei nu putem sa iti multumim…
    Salivam.

  11. A iesit foarte buna!
    Si ca aspect ,dar si gustul a fost pe masura.Multumesc pentru reteta,astazi mai fac o pizza!!!Am pus poze!!!

  12. Ca si recomandare la formarea aluatului pune separat intr-un bol putina faina, o lingurita de zahar, drojdia, putina apa calduta, amesteca ingredientele, lasa la dospit si pe urma amesteci continutul cu restul de faina, apa calduta, uleiul de masline si putina sare. Vei vedea ca merita

  13. am incercat si eu sa fac. A fost foarte misto. Pacat ca nu am un aparat foto ca al tau sa fac si poze adevarate. Bate multe pizze din oras si la gust si la aspect😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s